FÜLÖP ERIKA TÖRTÉNETE

ERIKA SAVANYÚSÁGAI
SAVANYÚSÁGAINK(fényképek)
SAVANYÚSÁG ÁRLISTA
FÜLÖP ERIKA TÖRTÉNETE

Erika és Anyukája munka közben (videó). Már régóta itt árulnak a piacon, és bizony visszajáró vásárlóik vannak, nem véletlenül. A savanyúságaikat tartósítószer mentesen készítik, és ez érződik is mindenen, főleg a töltött káposztánál elengedhetetlen fejes káposztán, ami szerintem és mások szerint is szintén Erikáéknál a legfinomabb! 

– Szüleim még fiatal gazdálkodókként szinte mindennel foglalkoztak: volt tehenük, bivalyuk is. Később a zöldségtermesztés vette át a fő szerepet. A káposztát akkor még öt forintért lehetett kapni itt a piacon. Édesanyám továbbgondolta e sokarcú zöldség értékesítését, és belekezdett a savanyításába. A kezdetek kezdetén az eladásra szánt savanyúkáposztáját még biciklin tolta be ide a piacra. Akkor én még annyira kicsi voltam, hogy alig látszottam ki az asztal mögül. Miután felcseperedtem, az iskola elvégzése után – ahol cukrászként léptem ki a nagybetűs életbe – megkaptam a kérdést szüleimtől: akarom-e folytatni velük a savanyítást, mert ha igen, komolyabbra fordítják tevékenységünket; üzemet építenek. Úgy döntöttem, továbbviszem a családi örökségem, és elvégeztem egy savanyító tanfolyamot. Azóta fejlesztettünk és bővítettünk; mára már rendelkezünk egy másik üzemmel is.

– Kecskemét határában lakunk. Ott folyik a termelés és az előállítás is. Az alapanyagokon nagyon sok múlik, ezért a felhasználásra kerülő zöldségeket egy holdnyi területen mi magunk termeljük. Ennek nagy része káposzta. Paprikából, uborkából és egyéb zöldség-gyümölcsökből kisebb mennyiséget termelünk. A gyümölcsöknek is szerepet adunk kínálatunkban savanyított formában, mint például a dinnyének és a szilvának. Ma már édesanyámmal ketten végezzük el az otthoni, illetve az itteni teendőket. A nehezebb munkafolyamatokat természetesen én oldom meg. Anyukám többnyire a piacon képvisel bennünket. Fő termékünk a savanyított káposzta, mert kereslet szempontjából nagyobb rá az igény. A savanyúság csak mellékes portékánk: színesítik a standunkat és a választékunkat.

– A káposztát hagyományos módon, tartósítószer mentesen, fűszerekkel készítjük el. Fogyasztását nagyon ajánlom, elsősorban nyersen. Magas a C-vitamin és a rosttartalma, továbbá tartalmaz még karotint, niacint; ásványi anyagokat, mint például a foszfor, kalcium, magnézium. Most, hogy megyünk a tél elébe, és jönnek a hideg, szürke napok, szervezetünk pedig a vitamintartalékjaiból él, a savanyú káposzta kiváló vitaminforrásunk lehet majd minden szempontból.

– A savanyítási eljárás nálunk úgy zajlik, hogy először is vesszük az előírásnak megfelelő műanyagtartályt, amibe villanyszeletelővel beleszeleteljük a káposztát, azután rétegezzük sóval, fűszerekkel, majd fehér gumicsizmával addig tapossuk, amíg az lé alá nem kerül. Az érlelési folyamat a hőfoktól függ. Ideális a húsz fok lenne, mert magasabb hőfoknál hamarabb elkészül a káposzta. Akkor igazán finom a savanyításunk, ha a fűszerekkel kellőképpen összeért, ez a folyamat pedig legalább két hónapot vesz igénybe. Mikor tele van a tartály az apró és egész káposztafejekkel, az egészet lefedjük egy vízzsákkal. Miután megért, kis hordókba átszedjük, és továbbra is légmentesen tároljuk.

Nyáron több odafigyelést igényel a tartósítószer hiánya miatt, mert gyorsabban pimpósodik, azaz megfehéredik a teteje. Ezért is szoktam ajánlani a kedves vevőknek, hogy csak annyit vegyenek, amennyit el is fogyasztanak, vagy fel tudnak használni, mert az eltarthatósága kényesebb. Mi pincében tároljuk tartályokban, télen-nyáron ideális hőfokon. Ehhez igénybe vesszük a légkondicionáló berendezés segítségét. Hetente-kéthetente felnyitjuk a légmentesen lezárt hordókat, és eltávolítjuk róluk a megfehéredett rétegeket. A plusz beavatkozás ellenére sem vagyunk hajlandóak tartósítószert alkalmazni. Jellemző fűszereink a só, bors, kömény és a babérlevél. De van, aki vöröshagymával bolondítja az ízeket, ki-ki ízlése szerint. Érdekességképpen megjegyezném, hogy a levét cukorbetegek is előszeretettel fogyasztják vércukorszint mérés előtt. Állítólag előnyösen javítja az értékeket.

– A tevékenységünk folyamatos. Télen, nyáron dolgozunk. A savanyú káposztának főleg a tél a szezonja. Mint mindennek, ennek a szakmának is van hátránya, nem csak előnye. Nem sok időt hagy a magánéletre, mert teljesen kitölti az ember idejét, így ez komoly kitartást igényel. Szüleim élete lassúbb, nyugodtabb volt. Ez a mostani aktívabb, változatosabb. Délelőtt itt vagyunk a piacon, délután a savanyítóban folytatjuk a munkafolyamatot az előállítással, a kereskedelmi célú előkészületekkel; nem ritka, hogy közben az este is ránk köszön. Mégis nagyon szeretem a benne rejlő alkotási lehetőséget. Gondolok itt a standunk színesítésére, a savanyúságok vidám kínálatának megkreálására, melyek az én ízlésvilágomat dicsérik. Ugyan ma már mindenki hasonlóan díszít, még sincs két egyforma alkotás.

– A piaci jelenlétünkön kívül részt veszünk különböző rendezvényeken is. Például ott voltunk a Hírös Hét Fesztivál egyik jeles eseményén, mikor az élelmiszer-kiállítás elérkezett a huszadik évfordulójához – ahol egy kerámia emlékplakettel köszönte meg az Aranyhomok Egyesület az eddigi részvételeinket.

– Igyekszünk mindenhol és mindenkor megfelelni az igényeknek. Bízunk benne, hogy törekvéseinkkel erősítjük a magyar termékekbe vetett bizalmat.

(forrás: M. Magazin nyomán)


itt még több:

Kecskeméti Termelői Piac

Ingyen hirdeti lehetőség itt:
BÁCS-KISKUN MEGYEI CSOPORTOK
ORSZÁGOS KAMP. -TELJES LISTA

FONTOS LEHET:
MUNKÁK
GYÁRI MUNKÁK
ÉPÍTŐIPARI MUNKÁK
ÉPÍTŐIPARI SPECIÁLIS TÁMOGATÁS
GYAKORI KÉRDÉSEK – Toborzóknak kötelező!
ORSZÁGOS KAMPÁNY-csoportok
MEGYEI HELYI KAMPÁNYOK-csoportok
VÁLLALKOZÁSOK
DEUTSCHE
ENGLISCH
International-Nemzetközi
Általános ajánlatot vagy tájékoztatást kérek

Egyéb írások:
TÁMOGATOTT TAGSÁG
ADATHALÁSZ OLDALAK
“KÖZÖSSÉGI HIRDETŐ A SZÁJHAGYOMÁNY NYOMÁN…”
“A FACEBOOK AZ INGYENES, MÁRPEDIG EZ NEKEM JÁR…!”
AKTÍV ONLINE REKLÁM
VÁLSÁGHELYZET KEZELÉS
START PROGRAM
SZABÁLYOK CSOPORTOKBAN
MODERÁTOR

Kattints a lenti linkre a segítségért!

“A FACEBOOK ÉRTÉKE ÉS JELENTŐSÉGE NEM KEVESEBB LESZ, HANEM TÖBB! FOLYAMATOSAN NŐ A SZEREPE MIND A GAZDASÁGBAN, MIND A POLITIKÁBAN, MIND AZ ÉLET EGYÉB TERÜLETEIN IS. MÁR MOST ELKERÜLHETETLEN TÉNYEZŐ. AKI EBBE FEKTET BE, ANNAK PÉNZE MEGTÉRÜL, ÉS SOKSZOROSAN!”

Kövessetek minket a Tik Tokon is, ott is megoszthattok! 😉

@aktivonlinereklamok

Erika és Anyukája már régóta itt árulnak a piacon, és bizony visszajáró vásárlóik vannak, nem véletlenül. A savanyúságaikat tartósítószer mentesen készítik, és ez érződik is mindenen, főleg a töltött káposztánál elengedhetetlen fejes káposztán, ami szerintem és mások szerint is szintén Erikáéknál a legfinomabb! Itt mindenképp nézz szét: https://aktivonlinereklamok.hu/savanyusagaink/ Fülöp Erika +36-70/501-0015 Árusítás: KECSKEMÉTI PIAC ÉPÜLETÉBEN 06-12 óráig keddtől-vasárnapig Kecskemét, Budai u., 6000

♬ original sound – ㅌNGR. HA RIN LEE🇵🇭🇰🇷 – ㅌNGR. HA RIN LEE🇵🇭🇰🇷

Véleményetek számunkra fontos! Kérem osszátok meg ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat, nézeteiteket, akár pozitív akár negatív a témával kapcsolatban! lentebb:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük